2011. augusztus 1., hétfő

Nimród

A névanalízis szerint a Nimród név magabiztosságot, önbizalmat és önállóságot adhat. A név viselői sokat gondolkodó emberek, könnyen állnak rá egy logikus gondolatmenetre, és követik azt a végkövetkeztetésig, még akkor is, ha az bonyolult és összetett. Kísérletező hajlamú, vállalkozó szellemű, vezető típusú egyéniségek. Nehezen viselik ha mások beleszólnak a vitáikba, pedig ezt ők maguk is gyakran teszik.


A név eredete bizonytalan, talán asszír. Jelentése: vadász. Névnapok: április 28-án, augusztus 1-jén vagy november 11-én, valamint Február 3 a református naptár szerint...
Mi ma ünnepeljük.
A magyar mondavilágban Nimród két fia Hunor és Magyar, akiket a csodaszarvas vezetett az új hazába, ide a Kárpát-medencébe.


"...Ennek előtte sok ezer esztendővel, messze keleten élt egy híres hatalmas fejedelem, Nimród volt a neve. Ez a Nimród volt az apja Hunornak és Magyarnak, annak a két dali vitéznek, akiknek maradékai a hunok, és a magyarok. Amíg nagy legénnyé serdültek, együtt vadásztak édesapjukkal, majd hogy Nimród leöregedett, ketten kalandozták be hazájuk földjét: minden zegét-zugát ismerték annak. Egyszerre csak elfogta a vágy mindkettőnek a szívét: túlmenni az ország határán, hadd lássák mi van ott. Fölkerekedtek ötven-ötven válogatott vitézzel, s vadászgatás közben elkalandoztak messze, messze, az országuk határán túl...     "
Benedek Elek nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése